Marcel Boloș, ministrul Finanțelor dorește intrarea în zona EURO și „o Românie modernă și competitivă, care are infrastructura pusă la punct, și dezvoltarea pe termen lung”. PSD și PNL dezbat în coaliție despre planul privind reducerea deficitului bugetar, citează capital.ro.
Ministrul a dezvăluit noi detalii despre negocierea dintre Guvernul României și Comisia Europeană privind scăderea deficitului bugetar în următorii șapte ani. Planul fiscal care prevede scăderea deficitului bugetar trebuie să fie finalizat până la 15 octombrie 2024. Acesta va fi discutat și în cadrul coaliției de guvernare.
Planul trebuie să conțină traiectoria de reducere a deficitului bugetar, având la bază scenariile macroeconomice pe care Guvernul României le are în vedere. Este vorba despre evoluția PIB în următorii șapte ani, creștere economică reală pentru următorii șapte ani, prognozele de venituri și de cheltuieli.
Premierul Marcel Ciolacu, și președintele Senatului, Nicolae Ciucă, au stabilit că planul are în vedere „reducerea cu cele 5 miliarde care au fost discutate și dezbătute în spațiul public”, după cum a punctat ministrul Finanțelor.
„România va avea un angajament pentru reducerea deficitului pe 7 ani. Am avut o primă întâlnire cu CE pe data de 30 și 31 iulie pentru a fixa liniile principale de conținut pentru planul fiscal structural. El are la bază scenariile macroeconomice pe care le avem în vedere pentru reducerea deficitului bugetar”.
Ministrul a declarat într-o intervenție telefonică la Digi24, despre rata creșterii economice a României în următorii șapte ani:
„Discutăm de evoluția PIB în următorii 7 ani, de rata de creștere economică, sau creștere economică reală pentru următorii 7 ani, și sunt o serie de indicatori specifici, macroeconomici, care se au în vedere, și desigur, prognozele de venituri și de cheltuieli care să asigure Comisia, și deopotrivă România, pentru ca ajustarea să aibă loc pe cei 7 ani care sunt puși în discuție”.
Planul pentru reducerea cheltuielilor vor fi discutate în Coaliție.
„În ceea ce privește planul pentru reducerea cheltuielilor, discuțiile sunt programate pentru a avea loc în Coaliție (…). Cert este că, așa cum au stabilit premierul și domnul (Nicolae) Ciucă în Coaliție, planul acesta de măsuri pentru reducerea cheltuielilor are în vedere reducerea cu cele 5 miliarde care au fost discutate și dezbătute în spațiul public”, a declarat el.
România are de ales între intrarea în zona EURO și implementarea proiectelor de investiții, a declarat ministrul.
Guvernul României preferă, totuși, să adere mai repede în zona EURO și țara să devină „modernă și competitivă”, cu o infrastructură pusă la punct și dezvoltare pe termen lung.
„România are de ales între intrarea în zona EURO și implementarea proiectelor de investiții. Cofinanțările pe care le avem pentru bugetul de investiții enorm, în perioada celor 3 ani, acesta face ca ajustarea deficitului bugetar să fie anevoioasă. Noi preferăm să intrăm în zona EURO ca și o Românie modernă și competitivă, care are infrastructura pusă la punct, și dezvoltarea pe termen lung”, a adăugat ministrul.
Citește și: